MENÜ

< Nevek, címek >

Mi
köze ennek a bogárnak, mihez?

 

Eger

Ezt az elnevezést Heves megye központjának városa kapta. Az eredeti neve Agria volt és a későbbiek folyamán alakult ki ez a nem mindennapi helységnév.

Előnyére szolgál, hogy rövid, könnyen megjegyezhető névnek számít. Leírni is jóval egyszerűbb, mint például Vásárosnaményt és ezt a tényt kedvelik az emberek.

Nem mellékesen a város szép, több nevezetességgel és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a bora is messze földön híres ital.

Hátrányként említhetjük meg, hogy egyetlen ékezettel kiegészítve az egér nevű rágcsálóval válik egyforma hangzásúvá. Ennek folytán bizonyos embertömegeket, főleg a nőket, irtózattal tölt el, bár néhányan kedves kis állatkának tartják. Ez persze ízlés kérdése.

Ebben az esetben az a furcsa helyzet állt elő, hogy tulajdonképpen nem tekinthetők kirívónak sem az előnyök, sem a hátrányok.

Talán érdekes volna még azt is megemlíteni, hogy a helységnevek megalkotói, minden bizonnyal az egyszerűségre törekszenek, ami ebben az esetben maximálisan sikerült is.

Az egyszerűségre való figyelem, ellentétben a dolgok bonyolításával, minden esetben becsülendő tulajdonság. Főleg azért, mert a köznapi életben van éppen elég bonyolult helyzet, amit mások úgysem fognak helyettünk megoldani, ahogyan mi sem oldjuk meg természetszerűleg, az ő problémáikat.

Összefoglalva az adatokat, melyek a rendelkezésünkre állnak, nyugodtan kijelenthetjük, hogy nem rossz kis név ez.

Egerben nagyon sok ember megfordul, főleg a nyári szezonban, ezek egy jelentős része külföldi turista.

Kicsit talán az ő véleményüket is kihangsúlyoztuk.

Turisztikai szempontból pedig itt egy lényeges weboldal: Busz Eger

 

Asztali nézet