MENÜ

< Nevek, címek >

Mi
köze ennek a bogárnak, mihez?

 

Vesszőparipa.

 

Ez a kifejezés nem azt takarja, aminek elsőre hallatszik. Természetes, hogy vesszőből nem lehet lovat csinálni, legfeljebb olyat, ami messze van az igazitól.

Sokkal inkább a hobbi szót szoktuk használni arra, ha valaki megszállottja egy bizonyos ténykedésnek, ami a legtöbb esetben gyűjtést takar, vagy ahhoz hasonló tevékenységet. Lényeg a szabadidő eltöltése.

A kifejezés előnye, hogy közérthető összetett szót tartalmaz, ami már az elején felkelti a figyelmet. Szintén előnynek számít, hogy a kétértelműségétől függetlenül, mindjárt tudja mindenki az igazi értelmét.

A hátrány egyik része az, amiről az elején is esett szó, miszerint két jelentést is lehet neki adni, nézőpont és megfigyelő képesség függvényében.

Szintén hátrányként említhetjük azt a tényt, hogy nem igazán használatos már ez a szó a mai modern időkben, pontosan azért, mert van rá rövid változatú, megfelelő kifejezés.

Sok ember használ olyan idegen szavakat, melyre van magyar szó. Ez nem mindig előnyös. Ebben az esetben, természetesen nem ilyen helyzettel állunk szemben, mert ez a meghatározás nem idegen.

A magyar nyelv használata során akkor járunk el helyesen, ha nem bonyolítjuk túl a mondatok kialakítását. Egyszerűen és közérthetően beszéljünk, így megkönnyítjük a saját dolgunkat is.

 

 

Hírek

 • Az Eger név
  2013-10-18 05:21:00

  Egy vélemény erről a város névről. Önmagában milyen hatással van egy városra az, hogy Eger a neve? tovább...

   

 • Milyen elnevezés a panzió
  2013-10-03 22:08:18

  A panzió szóról legtöbb embernek egy barátságos szállás jut eszébe. De ez e a legjobb kifejezés ennek a tartalomnak az elnevezésére? tovább...

   

 • Az inox elnevezés
  2013-09-27 22:09:49

  Mennyire jó elnevezés a rozsdamentes acél felülettel bíró eszközök megjelölésére az inox szó? tovább...

   

 • Szerencsés név-e a Sárospatak?
  2013-09-20 23:33:50

  Ez egy gyönyörű település neve, amelyet a Bodrog parti Aténnak is neveznek. De a Sárospatak sem hangzik rosszul, pedig ha bele gondolunk, önmagában egy sáros patak nem is olyan szép. tovább...

   

 • Jó név-e a Békaugró Dűlő
  2013-09-15 10:52:25

  Ez egy földrajzi elnevezés, tehát nem annyira mint egy cég esetében, de azért lehet jelentősége annak, hogy jól hangzó e egy terület neve vagy sem. A turizmus szempontjából sem mindegy. tovább...

   

   

 • Jó név-e a Kutyazsír Kft.
  2013-08-27 19:39:45

  Vajon jó név-e ez egy húsüzemnek? Hát első ránézésre nem túlságosan, de azért részletesebben is kielemezzük a dolgot. tovább...

Asztali nézet