MENÜ

< Nevek, címek >

Mi
köze ennek a bogárnak, mihez?

 

Jó név-e a Sárospatak?

 

Ez a kisváros a Bodrog partján terül el, a Szlovák határtól 12 km-re.

Az elnevezés azért is érdekes, mert a figyelemfelkeltést elősegíti a helység iránt, ugyanis a név első fele egyáltalán nem gyakori.

Soha nem volt itt olyan patak, vagy kisebb vízfolyás, amely különösen sáros lett volna. Ez tehát nem indokolja és nem is magyarázza meg az elnevezés valódi eredetét.

A Bodrog partjai sokszor nagyon sárosak, de hát azt pataknak nevezni még viccnek is rossz lenne.

Híres a Református Kollégiuma is többek között. Ez előtt terül el az Iskolakertnek nevezett, kicsinek nem mondható park. Mindenképpen előnyös kis liget ez, főleg a fiatal szerelmesek számára, ezen felül pedig szép emlékeket idéz fel az öregebbeknek.

Szállás Sárospatak vonzáskörzetében

Ezek a dolgok eddig csak előnyökként kerültek említésre, de hol maradnak a hátrányok? Kérdezhetnék néhányan és teljes joggal. Felmerül ekkor az a dilemma is, hogy kötelező egy helység nevének hátrányokkal is rendelkezni bármilyen vonatkozásban? Egyáltalán nem, ha engem kérdeznek. Tulajdonképpen nincs is igazán ilyen, ha azonban csibész módon kötekedni szeretnék, azt mondanám, hogy a negatívum is éppen az egész helységnévnek a szokatlan hangzásában bújik meg, bár be kell ismernem, hogy ez szánalmasan gyenge indok.

Mindent összevetve, tehát egy átlagos kisvárosról beszélünk, hozzávetőlegesen 10.000 lakossal, nem minden napos, de megfelelő elnevezéssel.

 

Asztali nézet