MENÜ

< Nevek, címek >

Mi
köze ennek a bogárnak, mihez?

 

Szalmaboci.

  

Ez a furcsa szó egy meséből származik, melyet néhány évtizede találtak ki, tehát gyermekkorunk egyik mesefigurájáról beszélünk.

Emlékszem, már akkor gyerekfejjel is enyhe butaságnak tűnt, de most felnőtt korban már jóval magasabb kategóriába sorolnám.

És ha ez még nem volna elég, akkor azt is elárulom, hogy ezt a nevet egy kocsma viseli, Füzesrekettyésen.

A névválasztás minőségét csak egészen röviden taglalnám. Részben előnyös, mert ha egy italbolt előtt azt mondja a félrészeg pacák a másiknak, hogy „gyere igyunk valamit a Szalmabociba”, a másik ürge is, a röhögéstől, azonnal betámolyog és nagy eséllyel jelentős mennyiségű szesz kerül elfogyasztásra.

Ebben az esetben tehát kétségtelen a vendégcsalogató szerepe. A másik dolog már kissé erőltetett előny. Nevezetesen, hogy egy ilyen presszóban a palik marha részegre isszák magukat és a bociból valamikor szarvasmarha lesz.

Mindezek ellenére, bár nem szeretném túl szigorúan minősíteni a név kitalálóját, azt kell mondjam, hogy nem rendelkezik kimagasló érdemekkel e téren.

További hátrány, hogy ilyen helyekre gyerekek nem járnak, ez a szó pedig az egészen fiatal korosztálynak lett létrehozva.

Mindent egybe vetve, nem vitatom a névadó jó szándékát, de egész finom kifejezéssel azt kell érvényre juttatnom, hogy akkor cselekszik helyesen, ha ezzel sehol sem dicsekszik.

Nem vagyok illetékes, de ha megkérdezték volna a véleményemet, én inkább a vaddisznó elnevezést használtam volna.

 

Asztali nézet